Края на Европа и оживели приказки

Били ли сте на края на нещо – накрая на пътя, накрая на търпението си, накрая на предела на силите си, почти накрая, за да се откажете. Накрая на връзка, накрая на града, накрая на кошмар . А какво ще кажете за края на Европа – Cabo de Roca. Този край омагьосва, този край покорява сърцето и ума, кара те да потънеш в себе си. Тук всички други крайни състояния на духа отстъпват пред величието на природата. Тоя край омиротворява…

23.JPG

Cabo de Roca

А като малки вярвахте ли в приказки? Сега не вярвате вече ?Защо ? Коя беше любимата ви приказка? Представяхте ли си, че сте принцеси, крале, герои, птици… Вярвате ли че има живи динозаври?

А защо вече не вярвате ? И тогава не сте ги виждали, както и сега, но тогава сте вярвали! Мястото, където всички приказки оживяват, където детството се връща за 3 секунди и детето във вас е будно – Синтра, Португалия. Част от културното наследство на ЮНЕСКО, Синтра е много повече от просто красиво място.

Дворците ти разказват приказки за принцеси и принцове, гората малко те плаши с дълбокия си глас, вятърът мами… езерата приканват, птиците говорят… Всеки, който е бил дете, се чувства като в любимата си приказка веднъж стъпил в Синтра. Мъховете по оградите на дворците и в градините сякаш казват стари истории, не само миришат на столетия.

7.JPG

Когато си на такова място, ти си малък, немощен. Но ти си смирен, спокоен, в синхрон с природата.

8.JPG

Пътуване, което вечно се помни – Синтра, само на час и половина с влак от Лисабон.

13.JPG

И докато се разхождаш опиянен по улиците и се чудиш в коя приказка кой герой си, изневиделица попадаш на предложение, на което не можеш да откажеш – да те разходят до края на Европа. Тези екскурзии са организирани и достъпни за всички, които могат да посетят Синтра.

Качваш се на автобус и за да не забравиш, че си в приказка, шофьорът те понася с бясна скорост. Сигурно защото живее от дълго време в Синтра и мисли, че е безсмъртен… а може и да е. Без произшествия, след час и половина си оставен от автобуса на хълм. Няма нищо там, а и да има от силния вятър пак няма да видиш. Тръгваш да вървиш, защото следващият автобус е след 30 минути.

И като изкатериш хълма… Водата, скалите, вятъра, небето, слънцето… Ти си там без твоето его, без твоите дребни мисли, без твоите обвинения и съжаления. Там си с твоята любов, с твоите мечти и с твоята усмивка! Ти си капка от водата, и лъч от слънцето и малко парче от скалите, ти си част от тази невероятна енергия в точно този момент, неповторим като усещането.

IMG_0281.JPG

И когато ти е тъжно винаги може да затвориш очи, да си намериш приказката, да си пак част от морето, скалите, водата, слънцето и като ги отвориш ще си с усмивка. Неизбежно е!

Посвещавам на прекрасната Сузи, която споделя моите емоции въпреки два континента разстояние. И също пише за своите пътешествия ето тук –  lamovidamia .

Advertisements

One thought on “Края на Европа и оживели приказки

  1. Pingback: Края на Европа и оживели приказки | travellifestory

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s