Рим&Ватикана през погледа на блондинка

Ако всички пътища водят към Рим, като стигнеш Рим – всички пътища водят към Ватикана. Даже стълбите на всички пиаци и катедрали сочат Ватикана. Е, разбрах, че има едно изключение – Пиаца Венеция – някой нарочно построил стълби, които да не са в посоката на Ватикана. Малко разнообразие.

20160423_131816.jpg

Ватикана започва с портите на Свети Петър, а стигнеш ли веднъж пред тях, няма сила да те спре да не влезеш вътре.

13131736_1104463419576631_1288636453514535334_o.jpg

Ватикана може да я обикаляш с дни, има толкова елементи, коридори, тайни пътечки, обширни зелени градини с многоцветни декори, злато и сребро… Погледът не може да обхване всичко… Един приятел веднъж ми каза – „Изкуството е това, което отличава хората от животните“, силно усетих всяка дума след като попаднах в стаи с безброи картини от различни епохи, скулптори, килими, дърворезби … По време на моята обиколка толкова бях погълната от всичко около мен, че в продължение на 5 часа само обикаляхме с моята приятелка и главите ни заболяха да ги въртим на всички посоки. Не бяхме пили вода, не бяхме яли и от сладката умора и всичко наведнъж в очите ни, започнахме да мислим и да експресираме емоцията си по странни начини…

MOVIE.gif

На много места съм била, но това място определно е впечатляващо независимо от приключенския опит на човек.

20160422_142256.jpg

В самия Рим за три дни навъртяхме 50 км и направо ни беше яд, че трябва да спим по някое време – невероятен град, на всяка крачка има изненади.

Roma.gif

Вечер в Рим. Артисти по улиците. Пеят. Мирише на паста. Красиви гледки от необятни паркове с фонтани и тайнствени кътчета. Кокетни лица, закачки от всеки ъгъл. Аромат на вино се носи от малките улички с чудни ресторанти. Всеки те вика от някъде и нещо ти говори. Пълно е с живот и усещаш как се усмихваш непрекъснато.

Фонтана Di Trevi – Красота, ама не може да й се нарадваш от туристи, охраната ти свирка като се допреш до камъните и хората те блъскат от всякъде. Тея филми много лъжат!

Spanish Steps – Интересен факт за тях е, че въпреки наименованието им са построени от французи, но испанците обират лаврите. И в живота е така. На върха на стълбите те чака порта. Съвсем обикновена, но ако погледнеш през ключалката, виждаш портите на Свети Петър. Как добре са го изчислили! Математика и символизъм! Аз вече започвам да се чувствам като героиня от „Шифърът на Леонардо“.  Математиката и символизмът продължават в Пантеона.

Той е с отворен покрив под формата на кръг – но дори когата вали, дъжд не влиза. Много лица те гледат от всяка скулптора. И светлината пада от отвореното пространство на покрива, като магъоснически разпръсква слънчеви лъчи върху всяка една скулптора в зависимост от различния час.

Множеството катедрали как да ги опиша, те носят толкова енергия и са така вълнуващи и красиви. И много скъпи!

20160423_133757.jpg

Колко много пари са вложени в тези масивни постройки! Шегувахме се с моите приятели, че това е мафия. Ах, че шега…

Колизеумът е също така внушителен, невероятен и много запазен. Браво на италианците!  И докато си стоя и го гледам няма как да не ми стане малко забавно от факта, че така се възхищаваме на нещо, което е събирало купища хора за кървави зрелища. Споделям това с мой приятел от Рим, който съвсем спокойно ми обяснява, че кръв и секс винаги будят интерес. Съгласявам се.

Страхотно място за роматика! Пътувайте, бъдете романтици, но не отчаяни. Рим ни зове!

13130840_1104468429576130_1160200758091513838_o.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s