Да обиколим света с Ваня Ушатова

Здравейте приятели!

Имах страхотна среща! Намерих човек, чиито пътешествия са вдъхновение за мен и за всички, които обичат нови приключения. Имах възможносттта да взема интервю от Ваня Ушатова, съосновател на агенция за подбор на персонала БрайтПойнт.

Ваня е посетила 6 континента и 45 държави! Нека пътешествието с Ваня започне сега.

#mexico #ChichenItza
Мексико Чичен Ица – едно от чудесата на света!

Ваня споделя с усмивка как през 2006 г. кандидадства за виза за Холандия и заминава да учи там бакалавър, като за времето си е истинско предизвикателство, още повече , че не сме още и в ЕС. След бакалавъра заминава да учи магистратура в Барселона и започва стаж там. Това са самостоялни години, в които Ваня израства и пътешества из цяла Холандия и Испания.

Споделя ми, че има сестра и тъкмо по време на завършването на магистратурата си, нейната сестра заминава за обмен в Сидни, Австралия. Това разбира се е страхотна възможност цялото семейство да пътуват до там и да обикалят месец красотите на Австралия! Сбъдната мечта и желание на много хора!

Ваня продължава с изкушенията и споделя нейното пътуване до Фиджи и Нова Зенландия! Нова Зенландия е в списъка ми с чакащи дестинация и жадно поглъщам споделеното.

#Mayans
С маите!

Продължаваме да чоплим из историите и тя разказва как се връща след това в България и започва работа, чрез която пътуванията не спират. Живяла е 6 месеца в Будапеща (Унгария), 3 месеца в Милано (Италия) , 6 месеца в Киев (Украйна), 2 месеца в Щатите. Пътува до Северна Каролина, Южна Каролина, Бостън, Вашингтон, Ню Йорк. И преди е пътувала до там и е посетила Ню Йорк, Лас Вегас, Калифорния.

Аз: Какво е усещането да пътуваш по работа?

Ваня: Нямаш много време за обиколки и ако не живееш на дадено място, остават само уикендите, за да разгледаш.

Аз: Кажи ми коя от твоите многобройни дестинации е най-близо до сърцето ти.

Ваня: Барселона! Обичам я заради архитектурата, красивите сгради, динамиката и животът, който кипи там. Обичам храната и напитките.

Аз: Коя е най-любимата ти храна?

Ваня: Обичам италианската кухня и ям паста по три, четири пъти на седмица.

Ваня споделя, че докато пътува не пропуска да опитва нови храни, напитки, да се потапя в града, защото само така може да усетиш атмосферата на мястото. „Петдесет процента от пътуването е това потапяне“.

И така се потапяме в латино атмосферата на Куба, където Ваня е очарована как хората се забавляват, какви страхотни салса клубове има и как музиката започва да ехти от 9 часа сутринта!

#Cuba #Куба
Куба!

Аз: Кои са най-екзотините ти дестинации?

Ваня ме превежда през Югоизточна Азия, денонощния купон в Тайланд, бедните градчета в Камбоджа, лудото движение във Виетнам; Малайзия.

#Thailand
Тайланд

Аз: Като спомена за кофти движение, къде си шофирала по света?

Ваня: В Щатите и Европа.

Аз: Как организираш пътуванията си?

Ваня споделя, че използва услугите на G Adventures, канадска агенция. Организираното пътуване е чаровно, защото срещаш хора от цял свят и се сприятеляваш с тях. Обменяте идеи, опит и вдъхновения. А след това дори с част от тях Ваня се е срещала и поддържат връзка. Наскоро изпраща и гости от Австралия. Завела ги е до Рилски манастрир и са се разхождали в София. Австралия е едно от местата, където Ваня си пожелава да се върне.

Аз: Добре, какво остана от твоя лист с дестинации?

Ваня: Китай, сафари в Танзания, Занзибар, Камбоджа; Перу – Боливия – Чили; Мексико – Белиз – Гваматела – Коста Рика – Панама. Още Куба, Доминиканската република… Пирамидата Кукулкан в Чичен Ица, едно от чудесата на света!

#peru #lama
Лама в Перу
#Bolivia
Боливия!
#DominicanRepublic
Доминиканската Република
#safari #tanzania
Сафари в Танзания

Тук Ваня поема дъх след изброяването…

Говорим за едни от силните й впечатление по света. Ваня е гостувала при приемно семейство на маите. Описва ги като много топли и добри хора. Те говоря собствен диалект, но са успели да се разберат на испански. Живеят в бедност и щастливо. Видяла е много бедност и мизерия в Камбоджа и Танзания. В Танзания по време на сафари лагерът им е бил нападнат от див слон и добре, че водачите са запалили факли да го прогонят. В Танзания слоновете са доста опасни, не като в Тайланд – приятелски настроени. Наблюдавала е как лъвица напада зебра. Разказва за множеството бездомни кучета в Централна Америка; прелестната зеленина в Коста Рика. Белиз е най-рядко населената страна в Централна Америка. Населението са потомци на африкански роби, маи, европейски заселници и на смесени бракове.

#CostaRica
Коста Рика!
#Guatemala
Гваматела!

Аз: Има ли храна, която си опитвала и не ти понася?

Ваня: Имам здрав стомах и няма такава.

Споделя, че е била разочарована от китайската храна по улицата и няма нищо общо с вкуса, който ние наричаме китайска храна. За компенсация в Китай хвали чая, в Мексико – храната. От Гваматела и Коста Рика препоръчва да се опитва кафето и дори тя си е взела за България.

Аз: Какви са хобитата ти освен тази страст пътуването?

Ваня: Редовно ходя на йога и фитнес, по 2 или 3 пъти на седмица. Обичам да се разхождам и уикендите не се задържам в София. Не обичам да се задържам на едно място. Обичам да чета книги от различни жанрове.

От 2 години основен фокус разбира се е БрайтПойнт. Радвам се, че сме двама партньори и когато пътувам съм спокойна.

Аз: Какво си намислила за тази година? Какви дестинации ще посетиш?

Ваня: През пролетта пътувам за Япония за около 2 седмици. Имам и няколко европейски пътувания. Към края на годината отново ще организирам нещо извън Европа, но още не съм решила.

Аз: Кое е любимото ти място в България?

Ваня: Миналото лято бях на едно страхотно място близо до София – Коб Кемп. Храната е невероятно вкусна, всички гости се хранят на голяма маса заедно и можете да се запознаете. Зелено и релаксиращо е. Перфектно място за уикенд.

#kob #camp
Коб кемп в България. Близо до София.

Аз: Мисля, че не познавам човек, който да е пътувал повече от теб. Много се радвам, че те познавам и почерпих много вдъхновения от срещата ни.

Ваня: Сестра ми е пътувала малко по-малко от мен засега, но е 3 години по-малка. Заканва ми се, че ще ме подмине един ден.

#chinese #wall
Китайската стена!

… Нека и ние се включим в надпреварата и да посетим възможно най-много места по света!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s